Født 1655
Bruger Klaus
Ægteskab - Partner
Alias
1655
Født
52" Sgd. Rømeregård, Vestermarie, Bornholm
1675
Gift
Morten Jacobsen
Bornholm
Hans, Karen, Jens, Kirstine, Sidsel, Valborg og Marie.
Men i 1702 blev familien angrebet af den samme koppe-epidemi, der bortrev husmoderen på Bjergegård i Aaker og hendes datter, og som må have været usædvanlig ondartet, siden så mange voksne mennesker døde. Kopper var som regel en børnesygdom, da de voksne havde overstået den som børn og var blevet immune. Morten Jacobsen døde først, og kort efter fulgte hans ca. 11-årige datter Kirstine. Skiftet holdtes den 13. marts og følgende dage, og inden det sluttede, døde det yngste barn, den knap 2-årige Marie. De øvrige børn var syge, men kom sig. Herom siger skifteprotokollen:
"Imod denne sal. mands begravelses bekostning såvel som og imod den bekostning enken har anvendt på det barn, som straks efter faderen ved døden afgik og er begravet, item (samt) og imod den bekostning, som enken skal anvende på den yngste datter, som og nu døde og skal begraves, desligeste og til fosterløn, som enken anvender på de mindste hendes børn, som er ringe af alder, og nu er siuge af småkopper, det tilsammen ...blev enken samtykket at nyde af stervboets (dødsboets) middel = 50 sldr."
Lavværge for enken var hendes broder, kvartermester Hans Rømer i Vestermarie. Gårdens værdi kendtes ikke, før den var vurderet af samfrænder. Den havde et velindrettet stuehus med stue og stueloft, lillestue, krobhus (sengekammer ), spisekammer og steerhus (stegers) samt et herberghus med 3 store og 2 mindre senge. Løsøret blev vurderet til ialt 325 sldr. foruden afdødes klæder: en sort fifskaftes kiol underforet med rødt vadmel, en grå do. med rødt vadmel og sorte knapper, en gl. sort do. med sorte knapper og ranuet (stribet) foer, en rød vadmels fiorskjorte foret med hvidlærred, med hægter og messingknapper, et par skindbukser og et par sorte klædes bukser , begge foret med lærred.
Enken fik som sædvanlig halvdelen af boets nettoværdi, mens børnene, også de to, der døde efter faderen, delte den anden halvdel. De to børns lod blev derefter delt mellem moderen og de overlevende søskende, således at moderen og de to sønner fik hver en broderlod, de tre døtre hver en søsterlod. Hvis faderen havde overlevet, havde han arvet de afdøde børns hele lod (Skpr. 1701/02 fol.69 ff.)
De fem børn var:
1. Hans Mortensen, myndig, hjemme
2. Karen Mortensdatter, på 20 år.
3. Jens Morten, på 14 år.
4. Sidsele Mortensdatter, på 9 år.
5. Valborg Mortensdatter, på 7 år.
1702
13 Mar
Skifte Morten Jacobsen
Klemensker, Bornholm
Side 69. 1702. 13. martsMorten Jacobsen, 29. Sg. Klemensker.
Sidsele Hansdatter. Laugv: Bror, Hans Rømer, kvartermester, Vestermarie.
2 søn. 5 døt.
A: Hans Mortensen, egen værge, hjemme.
B: Jens Mortensen, f. 1688. Værge: Hans Gødich, fenrik, Nyker.
C: Karen Mortensdatter, f. 1682. Værge: Samsing Samsingsen Buck, Aaker.
D: Kirstene Mortensdatter, død kort efter fader.
E: Sidsele Mortensdatter, f. 1693. Værge: Jørgen Hansen Gødich, Nylars.
F: Walborrig Mortensdatter, f. 1695. Værge: Hans Mortensen, Klemensker.
G: Maria Mortensdatter, f. 1700. Værge: Morbror, Hans Rømer.
1703
Gift
Jens Jensen
Bornholm
Sidsel sal. Morten Jacobsens ægtede (datoen ukendt) den unge Jens Jensen, ældste søn af korporal Jens Jensen og Bente Larsdatter på Store Hallegård i Bodilsker.
Hendes datter Karen blev før 1707 gift med Hans Pedersen på Ahlegård i Vestermarie.
Hans og Sidsel blev gift med et søskendepar, der var stifbørn af Hans Kjøller på Kjøllergård i Klemensker: Sidsel Svendsdatter og Peder Svendsen. Hans Mortensens tilpantede sig Løkke- eller Lykkegård, 33.sg. i Klemensker, (nu lagt under Sæderegård) , Peder Svendsens overtog Strandbygård, 16.sg. i Østerlars og fik hans moder Kirstine Pedersdatter på aftægt, da det var hendes sædegård. (Bh.saml.30/24). Valborg Mortensdatter ægtede ca. 1717 enkemanden Niels Bertelsen på Glaseregård, 25.sg. i Østerlars. (Bh.saml.30/36). Den yngste søn Jens Mortensen har formodentlig ofte besøgt sin værge Hans Giødich på Bukkegård i Nyker og har her gjort bekendtskab med Barbara Torkildsdatter på nabogården Holmegård. De blev viet i Nyker den 18. februar 1720 og tilpantede sig hendes barndomshjem Rosmannegård i Knudsker for 1200 sIdr., "hvilket var dyrt", siges der i skiftet efter Jens Jensen. Men de havde i sinde at lade gården lovbyde og kunne regne med at få den til ejendom, hvis ingen af de sædeberettigede ville betale så meget for at indløse den. -Det lykkedes også. Jens Jensen har nok støttet denne plan; han gav Jens Mortensen 100 sldr. for retten til at bebo Bjergegård resten af sin livstid, selvom hustruen døde først.
Sidsel Jens Jensens døde i 1737. Der blev holdt samfrændeskifte den 2. maj d.å., noteret i skiftet efter Jens Jensen. Hun må have været omtrent 80 år gl.
Jens Jensen var nu 54 år. Han giftede sig med Anne Ibsdatter, datter af Jep Arristsen på Lyneborg i Vestermarie, men døde allerede i 1739, skifte 2.11. d.å. (Skpr. 1737/41 fol. 631-45). Ingen børn.
Hans søskende arver ham. Sædet i Bjergegård tilfaldt nu jorddrotten Jens Mortensen. Han bortpantede gården til sin brodersøn Svend Hansen.
1737
Død
Bornholm
Sidsel Jens Jensens døde i 1737. Der blev holdt samfrændeskifte den 2. maj d.å., noteret i skiftet efter Jens Jensen. Hun må have været omtrent 80 år gl.Jens Jensen var nu 54 år. Han giftede sig med Anne Ibsdatter, datter af Jep Arristsen på Lyneborg i Vestermarie, men døde allerede i 1739, skifte 2.11. d.å. (Skpr. 1737/41 fol. 631-45). Ingen børn.
Hans søskende arver ham. Sædet i Bjergegård tilfaldt nu jorddrotten Jens Mortensen. Han bortpantede gården til sin brodersøn Svend Hansen.
Kilde: http://www.vang-olsen.dk/old/af_louise_skovgaard/en_gren_af_slaegten_roemer_fra_vestermarie.htm