ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Søren Christian Nielsen Myrup

Født 21 Mar 1823
Bruger HaMy

Ægteskab - Partner
Alias

 

1823

21 Mar

Født

Thomasminde, Klim, Sandvejen 28, matr. nr. 9.
Gården kan føres tilbage til 1610, hvor den var ejet af Otto Skeel til "Hammelmose". I selveje fra 1817.

1854

18 Jun

1856

plejebarn

Dorthea Thomsen Myrup
Født den 1. maj 1856, Vester Thorup sogn, Vester Han Herred, Thisted Amt.
Hendes biologiske forældre var ugifte Mariane Josephsdatter boende i Vester Thorup og udlagt som barnefader står Thomads Christian Justesen der arbejder for Gaardmand Niels Christian Ottesen i Thorup.
Hun blev konfirmeret d. 24 apr. 1870, og da står hun skrevet som værende plejedatter hos Søren Christian Nielsen Myrup og hustru i Klim Terp.

1860

Bosat

Bjerggaardens Teglværk, Klim Terp, Klim sogn, Vester Han Herred, Thisted Amt.

Sidst i forrige århundrede var der flere små kalkværker på Klimegnen. Disse værker kørte under datidens meget primitive forhold, og derfor også med beskeden omsætning. Det menes dog, ifølge Trap Danmark, at der i ca. 1875 var tre værker i Klim, og deraf var de to af dem tillige med teglværker.
Blandt de tre var "Bjerggaardens Teglværk" der lå i Klim Terp, og som havde et jordtilliggende på 82 tdr. land, hvoraf de 42 tdr. land var klit. Dette værk var ejet af Clemmen Nielsen, og han solgte det til Søren Christian Myrup, som han var kaldt, i ca. 1860, men i 1883 fik plejesønnen Kristen Myrup skøde på værket som han drev indtil ca. 1915. Der var den fordel ved dette værk, i det daværende skovfattige Thisted amt, at de havde tørvejord hvor de gravede det fornødne brændsel, og under tørvejorden havde de den ler der blev brugt til mursten. Der blev normalt brugt 20.000 tørv, indtil det blev muligt at supplere med kul, til hver brænding. Fra dette værk blev der kørt kalk rundt på egnen af Kristian Myrup's sønner Karl og Horslev, og der blev bl.a. kørt en del til Brovstegnen, og endog til Jetsmark i Vendsyssel.
Arbejdet i kalkgraven var et meget kropslidende arbejde fordi alt skulle udføres med håndkraft, og kun med store hamre og stålstænger som hjælpemidler. Arbejdet blev senere gjort lettere idet man borede og brugte sprængladninger til at løsne de ret ofte store kalkstykker med, de kunne så findeles så meget at de kunne læsses med håndkraft op på en vogn, og dette arbejde blev igen gjort lettere da man fik traktor med skovl til at læsse vognene.
Kunsten at brænde kalk har været kendt helt tilbage til middelalderen, og dengang var det mest klostre og godser der drev brændingen som bibeskæftigelse. Efter udskiftning, og især efter den store
landbrugskrises ophør i 1828, blev mange gårde flyttet ud fra landsbyerne, og der blev efterhånden brugt teglsten i stedet for lerklining til bindingsværkshusene. På den måde opstod der en stor mængde
teglværker til dækning af de lokale behov, og i sidste halvdel af forrige århundrede udskilte teglværkerne sig som en selvstændig industri, så der på den måde opstod de små kalkværker. Værkerne i Klim, hvoraf det sidste lukkede i 1977, kunne drage fordel af store kalkforekomster af fin kvalitet.

1864

plejebarn

Christen Christensen (Kristen Kristensen Myrup) født den 24. januar 1860 Rykind, Vrensted nordre Udflyttere, Vrensted sogn, Børglum Herred, Hjørring Amt..
Søn af hustrus bror gårdmand Niels Christian Christensen (født d. 17 feb. 1835 i Rykind i Vrensted sogn og død ved slaget om Dybbøl d. 18 apr. 1864), og hustru Karen Marie Andersdatter

1876

6 Aug

Død

Bjerggården, Klim Terp, Klim sogn, Vester Han Herred, Thisted Amt.

1876

11 Aug

Begravet

Klim kirkegård, Klim, Vester Han, Thisted

På parrets fælles gravsten står der skrevet: "Plejebørnene satte dette minde".

Kilde: