Født 1634
Bruger Klaus
Ægteskab - Partner
Alias
1634
Født
24" Sgd. Vester Aabygård, Nyker, Bornholm
Søster til Claus Terchildsen (min 7xtipoldefar)Sandemand Torkild Pedersens datter Annike (side 46) blev gift et par år efter broderen Niels Torkildsen. Hendes ældste barn er født i 1655, og i boet findes noget sølvtøj mrk. 1652; det er sandsynligvis bryllupsåret. Hun har da været ca. 18 år, idet hun var født i september 1634 (begr. 3/1-1698, 63 år og 3 mdr. gl.)
Hendes mand Hans Nielsens herkomst kendes ikke. Han var født i april 1628 (begr. 5/6-1695, 67 år og 6 uger gl.) Man kan gætte på, at han har været søn af den Niels Hansen, som i 1640 ægtede Annikes farmoder Elsebeth, og som nok var enkemand, da han kom til Aaby; han var nemlig tidligere skrevet for Skovgaard, 28. sIg. i Nyker. Hvis Hans Nielsen var Elsebeths stifsøn, har det unge ægtepar måske boet på Østre Aabygård og drevet gården for den aldrende enke til hendes død i 1657. På et eller andet tidspunkt er Hans Nielsen imidlertid flyttet til nabosognet, da han ved skiftet i 1695 omtales som "forhen Sandemand i Knudsker".
Først fra 1689 kan man med sikkerhed sige, hvor familien opholdt sig. Den 3. juni d.å. overdrog Jep Hansen 20. slg. i Nyker til dem. Da Annike i 1688 havde arvet sin faster Margrethe Jep Hansens i Rønne, var det formodentlig enkemanden, der på denne måde udredede arven. Hans Nielsens havde dengang 7 børn, alle voksne:
1) Karen, født 1655
2) Elsebeth, født 1657
3) Peder, født 1660
4) Niels, født 166?
5) Claus, født 1667
6) Torkild, født 1669
7) Hans, født 1670
De fire ældste var allerede gift:
1) Karen ca. 1673 med Esper Ibsen på Tornegård i Nyker,
2) Elsebeth ca. 1677 med Mikkel Hartvig på Smørbygård i Knudsker,
3) Peder ca. 1685 med enken Kirstine Hermansdatter Bohn på Blykobbegård (St. Koefoed A.166-167),
4) Niels ca.1688 med Else Poulsdatter Ancher, landsprovstens ældste datter, der i 1687 var blevet enke efter Nyker sognepræst Hans Predbjørnsen Langsted. (Bh. saml. 38/35).
Efter at Hans Nielsens var flyttet til Agregård, fulgte den 24-årige Claus sine brødres eksempel og ægtede (1691) en yngre enke, Bente Laursdatter på Store Hallegård i Bodilsker, søster til sognepræsten Søren Laursen i Østermarie.
Torkild Hansen blev sin ældste broders svigersøn, da han i 1695 giftede sig med hans 22-årige stifdatter Barbara Cantzler på Blykobbegård. De boede på Rosmannegård i Knudsker, men flyttede i 1711 til Holmegård i Nyker. Fra dem nedstammer bl.a. Morten Thorsens hustru Seigne Olsdatter (1811-1884) i Arnager.
Jorddrotten Hans Hansen skulle have Agregård, så alle børnene var forsørgede, da Hans Nielsen døde i sommeren 1695. På skiftet efter Hans Nielsen (Bh. Landdistr. skpr. 1694/99 fol. 52) var der enighed om, at Hans Hansen skulle have gården for 300 sldr. efter moderens død. "Og som berørte 20. gård i sin bygning er og består i gamle huse, som daglig behøver at hjælpes med reparation, så slutted samtlige arvinger, at den yngste søn Hans Hansen skal være tillige med moderen på gården, så længe hans moder Anniche Hans Niels (i skpr. står: Terchels) lever, og de begge at holde gården ved lige hefd med fornøden reparation, og så når moderen ved døden afgår, skal sønnen Hans Hansen være nærmest berettiget gården fra de andre hans medarvinger at indløse. " - Dette fællesskab varede i 2½ år.
Den 25-årige Hans Hansen nøjedes ikke med de daglige reparationer, men begyndte straks at bygge. I 1698 nævnes "Nye Huset", et rum, der nok svarer til senere tiders "sall', da der opbevaredes en del af det bedste sengetøj, men om det er en forlængelse af det gamle stuehus eller begyndelsen til et nyt, kan ikke ses. På loftet i "Nye Hus" lå der af tærsket korn, og i kælderen nedenunder var der et helt mejeri med to kærner, mange sibøtter, "kallebøtter" o.s.v. Her stod også "pigesengen", vel i et aflukke for sig. I den gamle "stue" var der en "holdseng" (sengehul = alkove) og vistnok kun eet vindue; der var nemlig en 8 alen lang bænkedyne "under vinduet i stuen" (mod syd) og to do. a 5 og 4 alen på "nørre bænk" samt to a 3 alen for bordenderne. Der har været mørkt i rummet, men bænkedynerne var "flamske", "syede" og "nye" med stærke farver; der var et blåt drejlsklæde på bordets stenskive, og ved ovnen (ikke jernkakkelovn) stod en "ryslæders" stol, så der har måske været ganske hyggeligt. Andre rum i stuelængen var Krobhus (med eet sengested, kister, madskab, øl-, vin- og brændevinstønder) , forstue, melhus og "brøghus". I vestre længe fandtes det gamle herberghus; det hedder her "Wæstere Hus". Der var foruden to sengesteder et oplag af uforarbejdet uld, hamp og lin, lærred og vadmel samt 3 spinderokke. Under omtalen af dette "hus" kommer der et af de sjældne glimt af tidens fattigforsorg: der nævnes "nogle gl. sengklæder, som betlere skal have at ligge i".
Hvordan ældre kvinder gik klædt i slutningen af det 17. århundrede, får man meget lidt at vide om gennem skifterne. De gamle har i mange tilfælde "intet efterladt" eller i levende live delt deres bedste tøj mellem døtrene. Men da Annike Torkildsdatter døde som 63-årig enke i julen 1697, skulle Elsebeths fire børn have deres afdøde moders andel af mormoderens ifareklæder, hvorfor disse opregnes og vurderes. Der var et par sorte klædes kjoler og en sort klædes kåbe med foer, en sort kyse og to sorte klædes huer, den ene besat med flor, den anden med sort taft. En sort trøje havde "kattskins" underfoer; om det har været et stof af dette navn eller katteskind (mod gigt?) vides ikke. Annike havde mistet datteren Elsebeth i 1692, sin mand i 1695 og sønnen Claus i 1697, så hun har i årevis gået sørgeklædt. Men mellem hendes ifareklæder fandtes også en højrød vadmels "bold" (bul) med rode knyttede (strikkede) ærmer i, et brunt vadmelsskørt med rødt overliv syet ved, et brunt klædesskørt med grønt snørliv og et blåt skørt af uldent og linned (hvergarn). I indledningen udtaltes en formodning om, at Torkild Pedersens moder skulle være født Kames eller Bohn. Den støttes dels på, at familien synes at have haft forbindelser uden for den egentlige bondestand, dels på arvegodset. Selvom hjemmet på Agregård ikke var særlig velhavende, fandtes der ting i boet, som ikke var almindelige på landet i de tider: pudevår med kniplinger og "strik" (mellemværk), et sengklæde med dragsøm, 56 sølvhager m.m. Husets største skat var dog en sølvkande på 8 pægle; den vejede 98 lod og var vurderet til 73 sldr. Den tilkom ældste søn Peder Hansen på Blykobbegård, men han skulle udløse sine søskende, der havde part i den. En sådan sølvkande må være arvet, og da der ved skiftet efter Torkild Pedersens datterdatter Dorothea Peder Koefoedsdatter på 22. slg. i Nyker 1696 nævnes en sølvske mrk. Claus Kam 1584, er det muligt, at sølvtøjet stammer fra denne slægt i Rønne. Navnene Elsebeth og Claus peger ligeledes i den retning. Men foreløbig mangler beviser.
Hans Nielsens udfart havde kostet 50 sldr., og Annike Torkildsdatters blev anslået til det samme. Sognepræsten hr. Svend Nielsen fik 12 sldr. for sin umage (to sorte heste), og degnen Jørgen Andersen fik 4 sldr., herforblev udlagt et studnød og en hvid so samt en daler, som præsten skulle aflevere til ham, da hestene var vurderet til 13 sldr. (Bh. Landdistr. skpr. 1694/99 fol. 310-15) .
1654
Gift
Hans Nielsen
Bornholm
Overtog i Før 1680 Agregård (20. Slg) i Nyker
Hans forældre: Niels Hansen og Elsebeth, 27. Slg. Bukkegård, Nyker.
Gift med Annike Terkelsdatter
Hun levede 1635 ca. - 1698-01-03
Hendes forældre: Terkild Pedersen og Dorthea, 24. Slg. Vestre Aabygård, Nyker.
1695
15 Jul
Skifte Hans Nielsen
Nyker, Bornholm
Side 52b. 1695. 15. Juli.Hans Nielsen, forhenværende sandemand i Knudsker, 20. Sg. Nyker.
Anniche Terkelsdatter. Laugv: Bror, Claus Terkelsen, Nyker.
5 søn. 2 døt.
A: Peder Hansen, Blykoppegård, Nyker.
B: Niels Hansen, Rutsker.
C: Claus Hansen, Bodilsker.
D: Terkel Hansen, Knudsker.
E: Hans Hansen, f. 1670. ungkarl, hjemme.
F: Karen Hansdatter, gm. Esper Ibsen, Nyker.
G: Elsebeth Hansdatter, død, var gm. Afg. Michel Hartvig, sergiant, Knudsker. 3 søn. 1 dat.
1: Mads Michelsen Hartvig. Værge: Albert Hartvig, Vellingsgård, Nyker.
2: Hans Michelsen Hartvig. Værge: Morbror, Peder Hansen.
3: Claus Michelsen Hartvig. Værge: Eske Hartvig, Frendegård, Ibsker.
4: Anniche Michelsdatter. Værge: Morbror, Hans Hansen.
1697
Død
20" Sgd. Agregård, Nyker, Bornholm
1698
17 Jan
Skifte
Nyker, Bornholm
Side 310. 1698. 17. Jan.Annike?, enke, 20. Sg. Nyker.
Afg. Hans Nielsen.
5 søn. 2 døt.
A: Peder Hansen, Blykobbegård, Nyker.
B: Niels Hansen, Rutsker.
C: Claus Hansen, død, Bodilsker. 3 døt.
1: Anna Clausdatter. Værge: Farbror, Peder Hansen.
2: Dorthe Clausdatter. Værge: Farbror, Niels Hansen.
3: Annike Clausdatter. Værge: Farbror, Terkel Hansen, Knudsker.
D: Terkel Hansen, Knudsker.
E: Hans Hansen, 20. Sg. Nyker.
F: Karen? gm. Esper Ibsen, Nyker.
G: Elsebeth?, død, var gm. afg. Michel Hartvig, Knudsker. 2 søn. 1 dat.
1: Mads Hartvig. Værge: Albert Hartvig, Vellingsgård, Nyker.
2: Hans Michelsen Hartvig, Værge: Morbror, Peder Hansen.
3: Annike Michel Hartvigsdatter. Værge: Morbror, Hans Hansen.
Kilde: http://www.vang-olsen.dk/old/af_louise_skovgaard/torkild.htm