ourtree.dk Gå på opdagelse i din slægtshistorie

Johann Georg Wacher

Født 1701
Bruger HFV

Ægteskab - Partner
Alias

 

1701

Født

År er formodet.
Måske indvandrer, men ikke sammen med kartoffeltyskerne 1759ff på i Havredal på Alheden, selv om der er navnelighed - jf. diskussions-tråden "Wacher!!!" på Dis-Danmark i januar 2010.

1730

Gift

Ane Pedersdatter Hovgaard

År formodet
Gartner på Frijsenborg.

1749

Skifte

Ane Pedersdatter Hovgaard
Skjoldelev i Lading, Sabro, Århus

På www.kirsten-andersen.dk/10579417 er set et sklifte fra 1749, hvori nævnes Wacher i Skjoldelev.
Årstal passer med, at det kan være faderen til Hans Jacob WACHER.

Skifte 16. dec. 1749: 108 Mogens Pedersen Hougaard og hustru Dorthe Thomasdatter i Farre. 16.12.1749, fol.109.
B: Anne 6 mdr, der døde. Hans A: moder Anne Pedersdatter, der døde, søskende: Peder Pedersen Hougaard i Skannerup Mølle, Anne Pedersdatter Hougaard g.m. Johan Georg WACHER i Skjoldelev. Hendes A: forældre Thomas Sørensen Edslev og Kirsten Pedersdatter i Borum.
Skiftet efter dem alle 3 blev indledt den 10. dec. 1749. Arvingerne var på den afdøde Mogens Pedersen Hovgårds side hans søskende, Peder Pedersen Hovgård i Skanderup Mølle, Anne Pedersdatter Hovgård gift med sr. Johan Georg WACHER i Skjoldelev, og på Dorthe Thomasdatters side hendes forældre Thomas Sørensen Elev og hustru Kirsten Pedersdatter i Borum. Den del af vurderingen, som var overtaget efter Dorthe Thomasdatters død den 15. nov. 1748, indledtes med 1 lille tredels guldring, 1 sølvkande, 2 små bægre, 1 tommel og tolv sølvskeer, som efter vægt  var 64. rdl. værd, 1 forgyldt snustobaksdåse og 1 lille hovedvandsæg til ialt 4 rdl.  Dernæst blev det righoldige kobber, messing, malm og tin vurderet, og der fortsattes med en lang liste over det øvrige indbo, der var stentøj, spejle, glas, bliktøj og nogle bøger. 
En bilæggerkakkelovn, køkkenredskaber, værktøj og redskaber af jern. Dernæst nævnes dagligstuens møbler, 1 langt bord havde lukket fod, med skuffe, desuden nogle skabe, det af dem var 1 hængeskab, ellers var der bænke, stole, nogle mindre træting og senge med sengetøj. I mellemstuen stod 1 egetræsur, nogle kister, og der nævnes desuden 1 hængeskab og 1 glaspyramide, 1 egetræs himmelseng med sengetøj.
I gavlstuen var de lidt finere møbler, 1 rundt slagbord med skuffe, 2 indlagte dragkister, den ene var lille. Ellers nævnes 6 ryslæderstole, 1 syskrin, 1 glaspyramide, 2 himmelsenge med sengetøj, det ene var af eg med udskæringer. Køkkenet var udstyret med flere borde og skabe, og der nævnes bla. en del stavkar af egetræ og 1 vaffeljern. I bryggerset var der flere slags kar, baljer og tønder, spande og stripper og andre mindre sager. I kælder og saltkammer var der tønder, salttrug, bagetrug, grynkuber og 1 håndkværn, og på loftet var der korn.
Dorthe Thomasdatters mange klæder blev vurderet til 50 rdl. 4 mark, 4 sk. Den sorte kjole af klæde var den fineste til over 7 rdl. Foruden den var der næsten lige så dyr en kjole af hvid og blåblomstet atlask og endnu en af etofe`, den var blå, 1 flonelsklokke, 11 skørter, hvoraf de fineste var af silke. Af trøjerne var den fineste af blåblomstret silke og af 2 livstykker var det ene af rødt plys og med ærmer, og 1 blomstret silkekåbe havde sølvhager. Der var 4 meget fine huer, 1 af blåblomstret silke med sølvtakker, 1 af brokade og 1 af blomstret silke, de var begge med guldtakker, og 1 grøn hue af moire havde sølvtakker, desuden var der 2 gamle silkehuer, 1 kyse af sort chagrin, 1 sort fløjelskyse, 1 livbånd med sølvspænde nævnes også, og dertil kom så en del dragt og huetilbehør med og uden kniplinger. Af Dorthe Thomasdatters to par sko var det ene med sølvspænder, og hun havde også to par tøfler. Til sidst nævnes noget linned og tjenstefolkenes senge.
I staldene var der 17 heste og 2 føl, 8 af dem vurdere til ml. 10 og 17 rdl, så bæsterne var 15 rdl. værd. De andre dyr blev vurderet til 204 rdl, 4 mk, deraf var 3 stude alene 60 rdl. værd. Plov, vogne og markredskaber var 39 rdl, 2 mk og 8 skp. værd.
Skifteretten var ikke blevet færdige med at gennemgå hele boet, for d. 18 dec. blev Mogens Hovgårds efterladte værdier vurderet. Der var 218 rdl, 1 mk og 3 sk. i rede penge, 1 lille sølvbæger, 2 par små fruentimmer skospænder og 1 livspænde, også af sølv, 1 gammel ubrugelig hat med piber af kobber, antagelig fra 1 brændevinskedel, og der nævnes 1 kårde og noget mere af jern, som mest var værktøj. Dernæst nævnes 2 bøger, 16 forskellige gamle skilderier og en hel del andre ting af papir og træ, som var af så ringe værdi, at de var blevet forbigået ved den første registrering, bla. også nogle forskellige længder blågarnstøj og noget garn. Mogens Hovgårds klæder blev vurderet til 23 rdl. 2 mk, 11 sk. En del af dem var gamle, men der var 1 rødstribet nattrøje med 12 små sølvknapper, 1 gammel skindvest med 16 sølvknapper, 1 par klædesbukser var med 8 sølvknapper, 1 blakket uvendt kjole go 1 blakket vest, den sidste med 34 sølvknapper var de højst vurderede klæder, resten var hørgarnskjoler, strømper og tørklæder, sko og støvler og 1 spansrør med sølvknap.
Men Mogens Haugårds mor Anne Hovgårds var også død kort tid før. Med hende var der den 14. april blevet oprettet en kontrakt med hendes nu afdøde søn, at han og hans datter skulle have alt hendes indbo, undtagen hendes klæder, som hendes datter, Mogens Ovesens efterladte hustru i Skjoldelev, skulle have. Anne Hovgårds efterlid sig 1 sølvbæger med navnet PSHG og APDB 1735 og 4 sølvskeer med de samme navne. Desuden var der husgeråd af kobber, messing, tin, træ og jern, samt en gammel vindkakkelovn.
Selvejerrettigheden blev taktsteret til 150 rdl. og boets samlede vurdering var 1320 rdl, 3 mk og 3 sk. Men en opgørelse skete først efter der var afholdt auktion, og boets hele formue blev derefter på 1898 rdl, 1 mk, 1 sk. Dertil kom en del udestående fordringer, så formuens endelige størrelse blev 2294 rdl, 1 mk og 8 sk. Gårdens bygninger var i god stand, så der blev intet at fradrage, ment il den videre drift og andet krævedes 551 rdl, 4 mk og 15 sk. Desuden fordrede tjenestefolkene deres løn, der imellem Anne Sørensdatter, som havde været antaget til at opforstre det nu bortdøde barn, og Helle Sørensdatter fra Mollerup som havde sørget for husholdningen efter Dorthe Thomasdatters død,d er skyldtes penge til præsten for 3 ligkister, for udvist træ, for skovbøder og oldengæld. Efter forhandlinger mellem kreditorer og arvinger blev nogle yderligere gældsposter tilføjet, så den endelige besværing blev på1138 rdl. 5 mk og 5 sk, så der blev 1155 rdl, 2 mk og 3 sk til de afdødes arvinger. 
På auktionen den 24 feb. 1749 havde Mogens Pedersens bror Peder Hovgård i Skanderup Mølle fået tilslag på gården med dens tilliggende jord og 8 selvejer huse, og det var ham, der forud for ryttergodsauktionene fremlagde alle de adkomster, der var på godset i Farre, netop de adkomster, som sammen med tingbøgerne har været nødvendige for at kunne udrede de første par slægtsled af herredsfoged Peder Pedersens efterkommere.

Kilde: