Født 8 Nov 1734
Bruger holmstav
Ægteskab - Partner
Alias
1734
8 Nov
Født
Bjert Sahl sogn
D. 8 November inddøbt Søren Jensens liden Søn i Biert kaldet Jens.1734
16 Nov
Døbt
Sahl kirke
Dom. 22. p. T. Bragt i Kirken til Daabens Confirmation Jens Sørensen af Biert. Karen Højgaard af Ryd bar. Fadderne: Christen Madsen, Christen Sørensen i Aal, ??? Nielsens Pige, Villads Andersen i Biert1766
1794
Død
Bjert Sahl sogn
Den 18 Søndag efter Trinit. begravet Jens Sørensen af Bierth, 60 Aar gl.1734-1794 fra Bjert i Sahl sogn, var fæster under Rydhave gods.
1795
Skifte
Skifte efter Jens Sørensen i BierthAnno 1794 den 10 November som var rette 30te Dagen efter afgangne Gaardmand Jens Sørensen i Bierth paa Rydhauge Gods, mødte den Høje Skifteforvalters Fuldmægtig N. Chr. Lund fra Rydhauge i Stervboet sammestæds for at holde lovlig Skifte og Deling mellem Enken Anne Christensdaatter paa den ene Side og deres fælles Børn, Søren og Christen Jenssønner, begge Myndige, Christian 18 Aar, Jens 15 Aar, Bodil 27 Aar og Karen 20 Aar paa den anden Side.
Paa de umyndige Børns Vegne var tilstæde deres Farbroder og fødte Værge Niels Sørensen af Jedskov i Ryde Sogn, og paa Enkens Vegne som Lauværge Niels Andersen af Tønding i Eising Sogn.
Som var og tilstæde 2de tiltagne Vitterligheds og Vurderingsmænd Christen Høygaard og Peder Sørensen begge af Bierth, i hvis overværelse blev forrettet saaledes som følger:
De Myndige Arvinger og de Umyndiges fødte Værge tilkiendegav for Skifteretten, at Stervboet var af den Beskaffenhed, at det aldeeles intet som Arv kunde aflede, efterdi deres Sal. Fader i nogle Aar havde været svagelig og ikke kunde forestaa sin Gaards Drift til nogen fra ? ? Fordeel, men i stæden for at fordre Arv hvorved Boet ville vorde fornærret, håbede de deres Moder ville anvende all muelig Fliid for at opholde de umyndige og holde dem til alle Christlige Dyder og Lærdomme saaledes som Hun for Gud og Øvrighed ville Ansvar og bekiendt være.
Skifteforvalterens fuldmægtig som spurgte sig hos Enken Anne Christensdaatter med Lauværge om hun agtede at vedblive hendes Mands Fæstebrev og opfylde de Pligter hun ifølge samme skylder Husbonden, saavel i henseende til Kongl. Skatter og Landgilde, som Gaardens og Hoveriets Drift, og Besætningens og Bygningers Vedligeholdelse, samt om hun dernæst ville og kunde betale, hvad beviislig Gield der paa Stervboet maatte hæfte, uden Tab eller Skade for alle Creditorer. Dertil hun svarede Ja, og derom fremstillede hendes Lauværge Niels Andersen af Tønding, som Caution og Borgen. Thi bad da samtlig eenstemmig at Skiftet i Dag til Udgifters Besparelse paa Stervboet maatte sluttes og tilendebringes, da de i andet Fald saae imøde ufornøden Vid?ligheder og de intet hinderligt i Skiftets Budskab kunde see.
Boets Indgield blev anslaaet til 90 rd, hvoraf ? Contoiret tilkommer 1 m 12 sk.
Paa grund af denne Enkens og Arvingernes udtrykkelige Declaration hvormed de enhver for sig renoncerede paa deres, dels Arverettighed, dels lovlig Taxation og Vurdering over Stervboets Tilhørende, havde Skifteforvlaterens Fuldmægtig paa sit Herskabs Vegne nu for Tiiden ingen Fordringer paa dette Stervboe, saa længe Enken med Lauværge fyldestgiorde de herover for givet Tilbud og tilfredsstillede alle lovlige Creditorer, som i Stervboet existerede.
Og altsaa blev dette Skifte som af alle Vedkommende lovformelig blev anseet, hermed sluttet og tilendebragt.
Datum Sterboet i Bierth ut Supra
Paa den Høje Skifteforvalters Vegne som Fuldmægtig, N.C.Lund
Enken Anne Christensdatter, med ført Pen
Som Lauværge, Niels Andersen Tønding, med ført Pen
De myndige Arvinger, Søren Jensen Christen Jensen
Paa de Umyndiges Vegne som Formynder, Niels Sørensen
Som Vitterligheds Mænd, Peder Sørensen Christen Høygaard
Kilde: Rydhave Gods, Skifteprotokol 1790-1825
Kilde: